​Shetland eilanden: vakantie in pure natuur

De Shetland eilanden zijn een unieke bestemming in​ Schotland. De eilanden vormen een eilandengroep met meer dan honderd eilandjes, zo'n tachtig kilometer ten noordoosten van het vasteland van Schotland. Omdat de eilanden zo noordelijk liggen zijn er naast Schotse ook Noorse invloeden en je vindt er ook sporen van het Viking verleden terug. Vijftien van de eilandjes zijn bewoond en in totaal wonen er maar zo'n 22.000 mensen. Het is daarom dé plek bij uitstek om te genieten van de ruige ongerepte natuur.

Jouw autovakantie naar Schotland in het kort

  • Inclusief 2 overnachtingen in een comfortabele hut aan boord
  • Neem de tijd voor het genieten van de Shetland eilanden, ook gezien de verdere noordelijke ligging
  • ​​Met je eigen auto maak je een heerlijke rondreis door Schotland
  • Bezoek de hoofdstad Lerwick en de diverse eilandjes, we hebben wat tips voor je op een rijtje gezet!

invernes 450x300_inverness.jpg

​Reis naar de shetland eilanden

Omdat de eilanden zo ver naar het noorden liggen is deze bestemming gaaf om te bezoeken tijdens een wat langere rondreis door Schotland. Voor alleen een weekendje Schotland is het eigenlijk te ver weg. Een bezoekje aan Shetland is goed te combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan de Orkney eilanden of een vakantie in Aberdeen.

Tijdens je verblijf in Aberdeen kun je een ferry nemen naar Lerwick, de hoofdstad van de Shetland eilanden. Ook dit is een ferry met overnachting. Ideaal, want als je 's nachts reist, kun je je dagen optimaal gebruiken om de omgeving te verkennen. Je vertrekt 's avonds en komt 's ochtends aan in Lerwick.

​De overtocht naar Newcastle

Vanuit Nederland neem je onze luxe cruiseferry vanaf IJmuiden naar Newcastle. Je vertrekt aan het eind van de middag. Aan boord kun je ontspannen beginnen aan je vakantie. Een drankje in de bar, dineren met uitzicht op zee, een gokje wagen in het casino, alles is mogelijk! Overnachten doe je in een comfortabele hut en de volgende ochtend kom je uitgerust aan in Newcastle. Vanaf Newcastle is het ongeveer 5 uur rijden naar Aberdeen.

Lerwick

Op de Shetland eilanden zijn genoeg leuke dingen om te doen en te zien. Vanuit Aberdeen neem je de ferry naar Lerwick. Deze plaats is al zeker de moeite waard. Lerwick is ontstaan in de 17e eeuw als belangrijke haven om te handelen met de Nederlandse vissersvloot. In 1708 werd het de hoofdstad van de eilanden en het is nog steeds de plaats waar het grootste deel van de bevolking woont. Vanuit de haven van Lerwick vertrekken veerboten naar verschillende landen, onder andere naar Noorwegen en Denemarken.

Het eiland Fair Isle

Met een vliegtuigje kun je dagelijks naar het eiland Fair Isle vliegen voor een bezoekje. Hier kun je prachtige wandelingen maken langs de grillige kust en vogels kijken. In de zomer is het eiland op zijn mooist, want dan staat het vol met bloemen. Ben je een echte avonturier? Dan kun je ook met een klein vissersbootje naar het eiland gaan, maar dan ben je een stuk langer onderweg.

Viking historie op het eiland Unst

Breng een bezoekje aan Unst, het noordelijkste eiland van het Verenigd Koninkrijk, en ontdek de historie van de Shetland eilanden. Op Unst vind je de bekende Shetland pony's en je kunt er prachtige wandelingen maken. In het Unst Heritage Center ontdek je alles over de geschiedenis van het eiland en de kleine community van 500 mensen die er woont.

Klimaat op de Shetland eilanden

De Shetland eilanden hebben een zeeklimaat met korte koele zomers en lange zachte winters. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur rond de 5 graden, in de zomer ligt de maximum temperatuur meestal rond de 20 graden. Shetland ligt op de route van veel lagedrukgebieden en daardoor regent het er veel, zo'n 200 dagen per jaar. Omdat de Shetland eilanden zo noordelijk liggen is het er in de zomer erg lang licht. In hartje zomer is het in Lerwick zo'n 4 uur langer licht dan in Londen. De winterdagen zijn kort, dan is het juist weer langer donker.

Accommodaties op de Shetland eilanden

​Omdat je vanaf de Schotse kust met de ferry naar de Shetland eilanden gaat, is het geen bestemming voor een dagtochtje. Er is genoeg te zien, dus drie tot vier dagen verblijven op de eilanden is zeker aan te raden. Boek een hotel via onze partner Booking.com of ga voor glamping en overnacht in een wigwam, dan wordt het helemaal een onvergetelijke ervaring!


Bekijk hier het hotelaanbod in Shetland van booking.com


Shetland eilanden in beeld

Klik op de foto's om te vergroten.

 

 ​​​​Disclaimer: Tarieven zijn flexibel en gebaseerd op een 2-persoons bezetting, De algemene Voorwaarden​ van DFDS zijn van toepassing.