Orkney: zeventig eilanden, duizenden jaren geschiedenis

Orkney is een eilandengroep in het noorden van Schotland. De eilandengroep bestaat uit ongeveer zeventig eilanden waarvan er twintig bewoond zijn. Het grootste deel van de bevolking van 21.000 mensen woont op het eiland Mainland, het grootste eiland van Orkney. In de hoofdstad Kirkwell wonen zo'n 9.000 mensen. De eilandengroep is geliefd door de prachtige natuur. Een populaire vakantiebestemming om even uit te waaien, tot rust te komen en te genieten van de natuur en het lekkere eten. Foodies kunnen er hun hart ophalen!

Dit is een vakantie op de Orkney eilanden in Schotland

  • Ontdek 10.000 jaar civilisatie
  • Geniet van lokale specialiteiten, zoals kaas, ijs en Orkney whisky
  • ​​Aanschouw het noorderlicht

invernes 450x300_inverness.jpg

​Vakantie Orkney eilanden

Een verblijf op de Orkney eilanden past goed in een reis door Schotland en kun je combineren met een bezoek aan de Shetland eilanden, die ten noorden van Orkney liggen.  

Vanaf Newcaslte rijd je met je eigen auto naar Aberdeen of naar Scrabster. Dit zijn de twee vertrekpunten van de Orkney ferries naar Mainland, Orkney. De ferries van Aberdeen vertrekken 3-4 keer per week, van Scrabster vertrekken er 2-3 per dag. Vanaf Newcastle is het ongeveer 7,5 uur rijden naar Scrabster. Een flinke rit, maar je kunt er ook voor kiezen om onderweg een bezoekje te brengen aan Glasgow of Edinburgh en daar een paar dagen door te brengen. Zo maak je van je reis een rondreis door Schotland.

​Reizen naar Orkney schotland

Voor een vakantie op de Orkney eilanden pak je de boot naar Newcastle vanuit IJmuiden. Hier begint je vakantie al. Geniet van de vele faciliteiten aan boord.  Overnachten doe je in een comfortabele hut. Zo kom je uitgerust in Newcastle aan en kun je meteen beginnen aan de rit naar Aberdeen of Scrabster waar je de ferry neemt naar de Orkney eilanden. Op de heen- of terugweg kun je ook Newcastle nog bezoeken.


Hotels op Orkney

Ben je op zoek naar een hotel op de Orkney eilanden? Via onze partner booking.com boek je gemakkelijk een hotel, appartement of vakantiehuisje op Orkney. Zo boek je gemakkelijk je hele trip in een keer.

  • Keuze uit duizenden accommodaties
  • Een accommodatie voor ieder budget
  • ​​Je boeking wijzigen wanneer je maar wilt

Bekijk hier het hotelaanbod van booking.com

Kom volledig tot rust in de natuur

Op de Orkney eilanden kun je genieten van weidse natuur. Van de zeventig eilanden waaruit de eilandengroep bestaat zijn er veel onbewoond en daar vind je ongerepte natuur en dieren in het wild. Dankzij de witte stranden en turkooize wateren van Orkney waan je je bijna op een tropisch eiland. Je kunt er prachtig wandelen langs de stranden en kliffen. Aan de oevers van Orkney kun je ook potvissen, dolfijnen en walvissen spotten.

En dat is nog niet alles, want Orkney is een van de beste plekken van het Verenigd Koninkrijk om het noorderlicht te zien! De grootste kans om het noorderlicht te zien heb je in de herfst- en winter. Er is namelijk een heldere koude nacht voor nodig zonder wolken en daarnaast moet er niet te veel lichtvervuiling zijn. Op de Orkney eilanden is de lichtvervuiling minimaal en daarom kun je dit natuurwonder in volle glorie aanschouwen. Dat maakt je trip naar Orkney compleet!

De bezienswaardigheden van de Orkney eilanden

Orkney is geen plek waar je naar een paar dagen al op uitgekeken bent, je kunt je er gemakkelijk een week of twee vermaken. Een must visit is de St Magnus Cathedral, gelegen in de hoofdstad Kirkwall. Deze prachtige kathedraal uit 1137 is de noordelijkst gelegen kathedraal van Groot-Brittannië. Ook Skara Brae is een bezoekje waard. Dit is een 5.000 jaar oud dorpje dat in 1850 werd ontdekt. Hier kun je zien hoe de bewoners van Orkney heel lang geleden leefden.

Als je tussen mei en augustus op de eilanden bent, moet je ook zeker even op zoek gaan naar de papegaaiduikers. Deze schattige zeevogels met hun felgekleurde snaveltjes kun je spotten op verschillende plekken op het eiland. Marwick Head is een van de plaatsen waar ze regelmatig gezien worden.

Geniet van lokale lekkernijen

Orkney heeft niet alleen prachtige natuur. Het vruchtbare landschap maakt ook dat het land heel geschikt is voor agricultuur. De boeren op Orkney produceren bief en lam van hoge kwaliteit en er wordt ook kaas en ijs gemaakt op het eiland. Ook visliefhebbers komen er aan hun trekken, je kunt op Orkney heerlijke krab, kreeft en zalm eten. Verder vind je er, zoals op heel veel plekken in Schotland, oatcakes, Orkney whisky en heerlijke fudge. Dus ook wat eten betreft is Orkney genieten!

Vakantie Orkney in beeld

Klik op de afbeeldingen om te vergroten